Bu Blogda Ara

Sayfalar

26 Mart 2017 Pazar

SABUNCULUK

Sabun temizliğin simgesi olması bakımından günlük yaşamımızın vazgeçilmez parçası.
..
İnsanoğlu uzun bir süreçte temizlenmek için kum, süt, bitki yaprakları denedi. Sonunda, ilk kez MS 200’lerde sabun kullanmaya başladı.
Sabun yapımı gerçekten ince iş… İlk olarak sabun yapılacak yağ, sabun kazanına atılır. Dibine, dibi tutmasın diye bir kaç parmak çeşme suyu  konur. Önceden hazırlanmış uygun miktarda kostik eritilir. Yağın kızması normal ateşte yaklaşık 1 saati bulur.
Yağ kaynamaya başladıktan sonra azar azar kostik yedirilir. Kostiği yağa yedirme işlemi, havanın ve yağın kalite  durumuna göre 2 saat sürer. Kostik işlemi bittikten sonra yağ sabunlaşır. Fakat tam sabunlaşma değil, kremsi bir sabunlaşma olur. Kaynattıktan sonra %4 nispetinde tuz eklenir. Tuz sabunun katılaşmasını, sıkışmayı, sertleşmeyi sağlar. Kesilen yer ve köşeler cıvık değil sert ve düzgün olur.
Normal hava koşullarında dökülen sabun 1 gecede kurur. Hava sıcaksa bu süre 2 günü bulur. Döküp kuruttuktan 1 gece sonra kesim zamanı gelmiş demektir. Sabun istenilen ölçülere göre kesilebilir. Lokum döker gibi sergiye dökülür. Kestikten sonra havalanması için 1-2 gün ızgarada bekletmek gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi