Bu Blogda Ara

Sayfalar

26 Mart 2017 Pazar

ZEYTİNYAĞI AKDENİZ DİYETİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURU

Akdeniz Beslenme Piramidi 

Bu piramit, 1960’larda Gü-ney İtalya’daki yaygın bes-lenme şeklini temel alan ve sağlık açısından en uygun geleneksel akdeniz diyetini temsil eder. 1993 yılında yapılan bir beslenme araştırma-sının ışığında yapılmış ve Profesör Walter Willet tara-fından Cambridge’de Akdeniz Diyeti Uluslararası Konferansında sunulmuştur. 

Akdeniz beslenme piramidi, başlıca besin gruplarının ö-neminin altını çizer. Her bir besin grubu, kişinin ihtiyacı olan bazı besleyiciler içerir. Bir besin grubunun gıdası, diğer bir besin grubundakilerin yerini alamaz. Kısacası, sağlıklı bir beslenme için bütün besin grupları gerek-lidir. 

Akdeniz diyetinin temel prensibi olarak, sırasıyla miktarı azalan ve önerilen besinler şunlardır: 

Tahıllar: Bunlar, Akdeniz ülkelerinin temel besin kaynağını oluşturur. (ekmek-kepekli veya baş-ka çeşitleri, makarna, pirinç vb.) 

Meyve ve sebzeler:Akdeniz diyetinde, az pişmiş mevsim sebzeleriyle öğünler daha lezzetli geçer. Bunun yanısıra, Akdeniz ülkelerinin bir çoğunda meyve, yemekten sonra yenilen tatlıların yerini alır. 

Bakliyat ve Kuruyemişler:Akdeniz mutfağında nohut, mercimek, kuru fasulye, çamfıstığı, badem, fındık, ceviz gibi çok çeşitli bakliyat ve kuruyemişler yemek yapımında kullanılır. 

Zeytinyağı ve Zeytin: “Zeytinyağı” ve “Sızma zeytinyağı” akdeniz mutfağının vazgeçilmez unsurlarındandır. Bunlardan birincisi daha çok yemeğin pişirilmesi aşamasında kullanılırken; diğeri, her türlü kullanım için uygun olmakla birlikte çiğ olarak tüketildiğinde en iyi aroma ve tadı yakalamanızı sağlamanın yanında doğal içeriklerinden de en üst düzeyde yararlanılmasına olanak sağlar. 

Profesör Ancel Keys’in gözlemlerine göre geleneksel Akdeniz diyeti, günlük alınması gereken kalori miktarının yaklaşık %40’ı yağlardan oluşuyor; %8 doymuş yağlar, %3 çoklu doymamış yağlar ve %29 tekli doymamış yağlar (zeytinyağı). 

Günlük Ürünler: Peynir, yoğurt ve süt; hakkında özellikle herhangi bir görüşün belirtilmediği diğer günlük besinler. 

Balık: Yumurta, kümes hayvanları gibi besinlerden ziyade, balık birinci protein kaynağı olarak önerilir. 

Piramidin en üst noktası olan, yani tüketimin minimum olması önerilen besin kırmızı ettir ve bunun hemen altında şekerli yiyecekler ve hamur işleri yer alır. 

Sağlıklı bir yaşam ve kilonun korunması amacına yönelik olarak düzenli egzersiz vazgeçilmez olmalıdır. 

Özellikle yemek sırasında, az miktarda şarap (günde 1-2 kadeh) tüketilebilir. Bu opsiyoneldir fakat bireyleri ve başkalarını riske atacak herhangi bir durumda bundan kaçınılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi