Bu Blogda Ara

Sayfalar

26 Mart 2017 Pazar

ZEYTİNYAĞI ve SİNDİRİM SİSTEMİ

Zeytinyağını tükettiğimiz andan itibaren, bunun sindirim sistemindeki çeşitli etkilerini
gözlemleyebiliriz. 

Zeytinyağı ve Mide:
Zeytinyağı mideye ulaştığında, musküler döngüyü veya yemek borusunun tabanında yer alan sfinkterin tonusunu azaltmaz. Bu nedenle, yiyeceklerin ve gastrik sıvının yemek borusuna kaçma riskini azaltır. 

Zeytinyağı ayrıca gastrik hareketliliği azaltır. Bunun sonucu olarak dolgunluk hissi verir ve midedeki besinlerden maksimum derecede faydalanılmasını sağlayacak şekilde yavaş ve azar azar ince barsağa geçişi sağlar. 


Zeytinyağı ve Hepato-biliyer (karaciğer ve safra [öd] kesesi) Sistem: 
Zeytinyağının hepato-biliyer sistem üzerindeki etkilerinden biri optimal safra (öd) salgısı emilimini sağlaması ve safra kesesini tamamen boşaltmasıdır. Karaciğerde safra tuzlarının sentezlenmesini uyarmasının yanı sıra, kolesterol atılım miktarını da çoğaltır. 

Özet olarak zeytinyağı yararlı etkilerini yağların sindirimini tetikleyen öd salgısının aktivitesine borçludur.

Zeytinyağı ve Pankreas: 
Zeytinyağının tüketilmesinin ardından pankreas, etkin bir şekilde çalışır ve tüm sindirim fonksiyonlarının gerçekleştirilmesini sağlamaya yetecek kadar az miktarda salgılama yapar. Zeytinyağı; pankreas yetmezliği, kronik pankreatit, kistik fibroz, malabsorpsiyon sendromları gibi pankreas aktivitelerinin sabit tutulmasını gerektiren hastalıklarda da önerilir.

Zeytinyağı ve Barsaklar: 
İnce barsağın kolesterol emilimini kısmen önleyen zeytinyağı, bu özelliğini içinde bulunan sitosterole borçludur. Zeytinyağı ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum gibi besleyici maddelerin emilimini de teşvik edici niteliğe sahiptir. 

Zeytinyağı, emilimi yüksek ve sindirimi oldukça kolay bir yağ çeşididir. Yumuşak laksatif etkisinin yanında kabızlığı ve kötü ağız kokusunu önleyici özellikleri de vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi