Bu Blogda Ara

Sayfalar

26 Mart 2017 Pazar

ZEYTİNYAĞI ve YÜKSEK KAN BASINCI

Çeşitli bilimsel çalışmalar, beslenme şekli ile yüksek kan basıncı arasındaki yakın ilişkiyi rapor
etmişlerdir. Bazı yiyecekler kan basıncının yükseklmesine sebep olmakla birlikte, vücut ağırlığının artmasına olan etkileriyle de bilinirler. 

Yüksek Kan Basıncı Nedir? 
Yüksek kan basıncı, atardamardaki hipertansiyon olarak da bilinir ve kan basıncının 140/90’ın üzerinde seyretmesi durumunda söz konusu olur. 

Yüksek kan basıncı, damar tıkanıklığına (arteosklerozis) yol açan en önemli koroner risk faktörlerindendir. Yüksek kan kolestrolünün yanında sigara kullanımı, obezite ve şeker hastalığı (diyabet) gelişmiş dünyanın en önemli sağlık problemlerinin başında gelir. 

Diğer risk faktörleri gibi, yaşam stili de yüksek kan basıncı oluşumuna etki eder. 

Yetişkin her dört kişiden biri hipertansiftir. Bunun sonucunda atardamarların (özellikle kalbe, böbreklere, beyne ve gözlere kan taşıyanların) zarar görmesi sebebiyle erken ölüm riski artmaktadır. 

Zeytinyağı ve Kan Basıncı: 
Kan basıncının düşmesine yardımcı olan Akdeniz diyetinin hangi elementlerinin buna sebep olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, başka hiç bir özelliği deiştirilmeyen herhangi bir diyete zeytinyağı kullanımının eklenmesinin kan basıncını düşürücü etki yaptığı gözlenmiştir. Düzenli zeytinyağı tüketimi hem systolik (maksimum), hem de diastolik (minimum) kan basıncını düşürmektedir. 

Yapılan en son araştırmalara göre zeytinyağı tüketimiyle birlikte kan basıncını kontrol altına almak amacıyla kullanılan günlük ilaç dozajı düşürülebilmektedir. Bu da muhtemelen polifenoller tarafından üretilen nitrik asitin azalmasıyla ilgilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi